Yrityksen alkutaival 1960 -luvulla

Käräjämiehen Puutarha sijaitsee Ristiinassa, Närhilän kylässä. Puutarhatoiminta alkoi pienimuotoisena vuonna 1967, jolloin Ritva ja Tenho Käräjämies valmistuivat puutarhureiksi Otavan puutarhakoulusta. Vuoteen 1995 saakka tila oli perinteinen karjatila, jossa karjanhoidon ohella harjoitettiin myös puutarhaviljelyä. Aluksi tilalla oli pari pientä muovihuonetta ja lavaviljelyä. Huoneissa kasvatettiin pieni määrä ryhmäkasveja ja kesällä myös tomaatteja ja avomaankurkkuja. Myyntiä harrastettiin Ristiinan torilla ja hautuumaapäivillä.

 

Lapset opiskelivat alalle

Perheen lapsista Sini ja Vesa saivat ensimmäiset puutarhatyö- ja myyntikokemuksensa noilta ajoilta. Kesällä 1989 Sini työskenteli puutarha-apulaisena Brahenlinnan Emäntäkoululla, jonka jälkeen hän meni Otavaan ylioppilaspohjaiselle viljelylinjalle ja valmistui vuonna 1991. Vesa puolestaan meni tarhurikouluun Otavaan vuonna 1990 ja valmistui puutarhuriksi Raipossa vuonna 1993. Nuorin veli Juha-Matti toimii kuljetusalalla ja auttaa vapaa-aikanaan pakkaus- ja myyntitöissä.

Puutarhalla tehtiin sukupolvenvaihdos lokakuussa 1999, jolloin omistajiksi siirtyivät Sini ja Vesa Käräjämies.

 

Tilat laajenivat

Vuonna 1992 saatiin vuokrattua lakkautetun Emäntäkoulun kasvihuone myyntipaikaksi. Keskeisen myyntipaikan ansiosta toiminta laajeni ja vuonna 1993 valmistui ensimmäinen 500 m2:n kokoinen lämmitettävä kasvihuone Närhilään. Vuonna 1998 valmistui 400 m2:n kokoinen huone ja lisäksi tilalla on lämmittämättömiä kasvihuoneita. Viljelypinta-alaa oli tuolloin noin 1500 m2. Keväällä 2005 valmistui uusi 1500 m2:n kokoinen kasvihuone, joten yhteispinta-ala on tätä nykyä 3000 m2.

Vuoden kierto puutarhalla

Puutarhan toiminta alkaa jo tammikuussa, jolloin tehdään siementilaukset ja muut kirjalliset työt. Kasvihuoneissa valmistellaan paikkoja viljelyä varten. Helmikuun alussa alkavat kylvöt, ja ruukutukset. Ruukut täytetään valmiiksi jo syksyllä ruukutuskoneella. Koulimisten ja ruukutusten lisäksi kylvöjä riittää pitkin kevättä. Sini vastaa viljelytöistä ja Ristiinan myymälästä.

Toukokuun alussa alkaa myyntiaika. Sini menee Ristiinan kasvihuoneille myyntitehtäviin. Närhilässä kylvöjen, koulintojen ja ruukutusten lisäksi kasveja rahdataan lämpimistä huoneista kausihuoneisiin ja orvokit siirretään ulos. Kastelussa ja hoitotöissä riittää työtä koko päiväksi usealle henkilölle. Kasvien pakkaamista on jatkuvasti Ristiinaan ja torikuormiin. Vesa kiertelee myymässä Ristiinan, Suomenniemen ja Hirvensalmen toreilla. Otavassa on sesonkiaikaan kiinteä myymälä. Lisäksi Vesa huolehtii kasvihuoneiden teknisestä puolesta. Kylminä aikoina taimet täytyy peittää harsoilla lämmittämättömissä kausihuoneissa.

Kukkien viljely ja myynti jatkuu lokakuulle asti. Sen jälkeen siivotaan ja huoneet valmistetaan talvikuntoon. Puutarhassa töitä riittää lumen tuloon asti. Talvella on huolehdittava lumitöistä kasvihuoneiden ympäristössä.

Sesonkiaikaan puutarhalla on myynti-, rakennus- ja hoitotöissä noin 10 vierasta työntekijää oman porukan lisäksi.